"https:\/\/cdn.webshopapp.com\/shops\/352007\/themes\/182834\/v\/2171147\/assets\/author2.jpg?20240104153103"

Met welke melk maak je de beste cappuccino?

11 Juli 2024
Met welke melk maak je de beste cappuccino?
Daniel
Daniel
Expert
In de eindeloze zoektocht naar de perfecte cappuccino is één ding zeker: melk speelt een essentiële rol. Of je nu een liefhebber bent van een romige cappuccino, een zijdezachte latte, of een pittige flat white, de keuze van de melk kan het verschil maken tussen een lekker kopje koffie en een buitengewone ervaring. Maar te midden van een overvloed aan melkopties, van haver tot amandelmelk en van soja tot volle melk, blijft de vraag: welke melk geeft het beste resultaat voor jouw favoriete cappuccino? Wij zochten het voor je uit en nemen je mee in onze reis.

Het belangrijkste element van een perfecte cappuccino is de melk. Naar aanleiding van de klantvraag over welke melk je het beste kunt gebruiken hebben wij dit getest met 8 verschillende soorten melk. We hebben dit gestest in de meestverkochte espressomachine met cappuccino functie van dit moment; de Philips LatteGo 2200 serie. Uiteraard maakt ons Eccellente testpanel gebruik van Eccellente koffiebonen, wij raden dan ook onze Nicaragua Espressobonen aan voor het beste resultaat.

 

Hoe hebben we beoordeeld?

Tijdens het testen van de cappuccino’s hebben we gekeken naar 4 verschillende aspecten:
> presentatie: hoe de cappuccino er in zijn geheel uit ziet, de kleur. Krijg je er al zin in?
> geur: hoe de cappuccino ruikt en welke aroma’s hierbij het sterkst aanwezig zijn.
> smaak: het mondgevoel, de textuur en welke smaaktonen aanwezig / overheersend zijn.
> kwaliteit schuim: hoe het er uit ziet, de stevigheid (mate van luchtbellen), consistentie (hoe snel het inzakt).

 

Een goede hygiëne geeft het beste resultaat

Wist je dat er na het zetten van een cappuccino melkresten, eiwitten vetten achterblijven in het melksysteem van je koffiemachine? Daarom hebben wij voor het uitvoeren van deze test eerst het melksysteem gereinigd met Eccellente Melksysteem Reiniger en nagespoeld met heet water. Want een schone machine geeft de lekkerste cappuccino!

 

TOP 3 van het Eccellente testpanel

Nummer 3: Alpro Barista Soja
Deze cappuccino heeft de mooiste presentatie, het ziet er prachtig uit en de opbouw van koffie, melk en schuim van deze cappuccino was erg duidelijk en aantrekkelijk. De kwaliteit van het schuim is stevig en de consistentie is goed, zo blijft het schuim lang stevig. Het grote nadeel van deze melksoort is dat de cappuccino een bijzondere nasmaak heeft, die door de meeste leden van het testpanel als onprettig werd beschreven. Verder heeft deze cappuccino weinig geur.

Nummer 2: Alpro Barista Almond
Deze cappuccino heeft een lekkere smaak, met een notig karakter. Ook heeft deze cappuccino een prima presentatie en de amandel geur is prettig. Het nadeel van deze melk is dat de kwaliteit van het schuim minder is, de schuimlaag trekt snel weg.

Nummer 1: AH Houdbare Volle Melk
Uit de test is gebleken dat de AH Houdbare Volle Melk onze favoriet is. Deze melk geeft een mooie presentatie, een lichte en romige geur, de smaak is lekker en het schuim blijft mooi zitten.

 

Conclusies

Maakt het uit of de cappuccino een plantaardige afkomst heeft of uit de koe komt? Wat ons betreft maakt dit geen verschil. Een belangrijk aspect voor een goede cappuccino is de romigheid van de melk, want een vollere melk geeft het beste resultaat. De prijs van de melk heeft hierin weinig invloed en het huismerk scoort zelfs beter dan het A-merk. Is een speciale barista, latte of opschuimmelk nodig voor een goede cappuccino? Nee hoor, zonder toevoegingen maak je volgens het Eccellente testpanel een heerlijke cappuccino.