"https:\/\/cdn.webshopapp.com\/shops\/352007\/themes\/182834\/assets\/author-default.jpg?20240712181047"

Voorkom verkalking in je wasmachine en vaatwasser!

4 Maart 2024
Voorkom verkalking in je wasmachine en vaatwasser!
Sandra
Sandra
Expert
In de meeste huishoudens wordt de wasmachine en vaatwasser dagelijks gebruikt. Soms draaien deze apparaten zelfs overuren! Altijd een fijn moment, wanneer de was en de vaat er weer heerlijk schoon uitkomt. Door deze apparaten regelmatig te ontkalken, verleng je de levensduur van je machine en voorkom je dat ze sneller kapot gaan. Zo blijft je langer genieten van je schone was en vaat!

Waarom moet je jouw wasmachine en vaatwasser eigenlijk ontkalken?

Door veelvuldig gebruik van deze huishoudelijke apparaten, die met water in contact komen, ontstaat er kalk. Kalk ontstaat namelijk tijdens het verwarmen of koken van water. Vooral in ‘hard water’*, waarin zich veel calcium- en magnesiumionen bevinden, wordt veel kalk gevormd bij het opwarmen.

Bij een vaatwasser of wasmachine hecht deze kalk zich op het verwarmingselement. En bij een verkalkt verwarmingselement duurt het opwarmen van het water langer en verbruikt de machine meer energie. Door verkalking gaat je machine dus sneller kapot.

Daarnaast kunnen er kleine ‘kalkvlokjes’ vrij komen die op jouw was of vaat terecht komen. Op je kleding kan dit eruit zien als witte strepen of een witte waas. En daar wordt je natuurlijk ook niet blij van!

*Zacht water (tot 8,4°dH), gemiddeld (8,4-12°dH) of hard (hoger dan 12°dH). In Nederland is de waterhardheid op de meeste plekken tussen de 8 à 9°dH.

 

Hoe vaak moet je ontkalken?

Dan vraag jij je nu natuurlijk vast af: hoe vaak moet je je wasmachine en vaatwasser eigenlijk ontkalken? Dit is natuurlijk afhankelijk van de hardheid van het water en hoe vaak je de machine gebruikt. Was je vaker op lage temperaturen (30°C en 40°C) dan op hoge temperaturen (60°C en 90°C)? Dit heeft invloed op de kalkvorming. Bij warmer water is er sprake van meer kalkvorming.

Wij, van OnderhoudsArtikelen adviseren jou om tweemaandelijks je vaatwasser of wasmachine te ontkalken.

 

Welk ontkalkingsmiddel kun je het beste gebruiken?

Wasmachine- en vaatwasser fabrikanten raden speciale ontkalkingsmiddelen voor deze apparaten aan. Deze zijn speciaal samengesteld voor je vaatwasmachine en/of  wasmachine en zijn effectief en veilig in gebruik.  Je gebruikt ze in een lege machine waarbij je een programma van (minimaal) 60 graden start.

Gebruik in ieder geval geen azijn: de bijtende stoffen in azijn kunnen wasmachineonderdelen aantasten en hierbij kunnen de rubbers uitdrogen en scheuren. Azijn laat bovendien een onaangename geur achter.

Wil jij dus ook langer blijven genieten van een schone was of vaat en wil je kalk geen kans geven om aan je machine te hechten? Gebruik dan Siemens- Bosch krachtige snelontkalker voor vaatwasser en wasmachine, nu ook verkrijgbaar in een voordeelverpakking van 4 stuks. Hiermee verleng je de levensduur en prestatie van je machine en bespaar je onkosten! Deze ontkalker is naast Siemens- Bosch tevens geschikt voor ALLE andere merken wasmachines en vaatwassers.

 

Wil jouw wasmachine en vaatwasser in topconditie houden?

Reinig je wasmachine en vaatwasser regelmatig om nare geurtjes en verstoppingen te voorkomen. Ontdek ons assortiment aan wasmachine en vaatwasser reinigers.