"https:\/\/cdn.webshopapp.com\/shops\/352007\/themes\/182834\/v\/2034349\/assets\/author1.jpg?20231024114539"

Waarom moet een espressomachine gereinigd en ontkalkt worden?

15 Augustus 2023
Waarom moet een espressomachine gereinigd en ontkalkt worden?
Dirk Jan
Dirk Jan
Eigenaar

Als u een espresso apparaat of koffie machine heeft is u waarschijnlijk meerdere malen vertelt dat het reinigen en ontkalken van uw machine heel belangrijk is (bij de aankoop van de machine, door de machine zelf en door mensen om u heen). Bij veel moderne espressomachines zijn er automatische spoelprogramma’s en ontkalkingsprogramma’s geïnstalleerd. Deze machines geven zelf aan wanneer deze gereinigd of ontkalkt moeten worden, sommige apparaten hebben een gecombineerd programma. Het is aanbevolen om de sessies van ontkalken en reinigen die de machine aan geeft op te volgen. 

 

Wanneer een keukenapparaat in gebruik is, wordt deze vies, zo is dat ook met een espressoapparaat. De koffiebonen die gemalen worden in de machine zijn vettig, dit vet en andere resten blijven achter in uw koffiemachine. Door deze vetaanslag te verwijderen met de speciale reinigingstabletten voorkomt u verstoppingen en schade aan uw machine, ook blijft de aroma van de koffie, espresso of cappuccino behouden. Omdat bij het maken van een overheerlijk kopje espresso, cappuccino of koffie rekening gehouden moet worden met de hygiëne is het grondig reinigen en ontkalken van de machine een belangrijk aspect in het proces tot het bereiden van de lekkerste koffie.

 

Ook is regelmatig ontkalken van uw machine zeer belangrijk. Al het leidingwater bevat kalk, de hoeveelheid kalk die in het water zit wordt uitgedrukt in Duitse hardheid (Dh). Als de Duitse hardheid hoger is betekent het dat er meer kalk in het water zit. De kalk uit het water is niet schadelijk voor de mens, het is juist belangrijk dat een mens kalk binnen krijgt. Maar huishoudelijke machines en keukenapparatuur heeft een hekel aan kalk. Op het moment dat water verwarmt wordt komt er kalk vrij, de kalk die op dat moment vrij komt in bijvoorbeeld een waterkoker of koffiezetapparaat begint zich te hechten aan de machine en leidingen. Wanneer de kalk zich begint te hechten aan uw machine of in uw leidingen kunt u spreken van ‘kalkaanslag’. Als er te veel kalkaanslag plaats vindt kan het zijn dat leidingen verstoppen en / of er schade toe wordt gebracht aan een machine. Door vroegtijdig uw machine te ontkalken voorkomt u problemen en blijft uw espressomachine de kwaliteit leveren die de machine hoort te leveren.

 

Door de reiniger en ontkalker te gebruiken die geschikt is voor uw machine behoud u de kwaliteit van uw koffie, cappuccino en espresso en zal uw kostbare machine langer meegaan.