"https:\/\/cdn.webshopapp.com\/shops\/352007\/themes\/182834\/v\/2172911\/assets\/author3.jpg?20240116100953"

9 tips: Waarom koffiedik geweldig is voor je tuin!

15 Augustus 2023
9 tips: Waarom  koffiedik geweldig is voor je tuin!
Lianne
Lianne
Expert
Ben jij gek op tuinieren en op koffie? Lees dan deze blog! Je leest hier wat je allemaal met koffieresidu kunt doen in jouw heerlijke tuin. Wat geweldig dat je met deze kleine dingen steeds meer circulair bezig kunt zijn. Op naar een nog mooiere tuin!

Welke planten houden er van koffiedik?

Vooral planten welke van zure grond houden, zijn erg blij met koffiedik. Bijvoorbeeld jouw prachtige hortensia’s, je stralende rozen, het gazon of de lavendelstruiken maar ook de gardenia, kamille en rhododendrons. Daarnaast houdt jouw moestuin ook ontzettend van koffiegruis, bijvoorbeeld de wortelen, pompoenen, tomaten, aubergine, paprika en ook blauwe bes, veenbes en citrusbomen. Hieronder geef ik je 9 tips over wat je allemaal met koffiedik in je tuin zou kunnen doen!

 

1. Nieuwe tuinplant aangeschaft?

Geef je prachtige plant een goede start door een koffiefilter vol met koffiedik te mengen met nieuwe tuinaarde of potgrond, stort dit in het planten gat en plant jouw nieuwe plant hierboven op.

 

2. Rijk aan voedingsstoffen

Koffieresidu is rijk aan kalium, koper, magnesium en stikstof. Er zit weinig tot geen kalk in.

 

3. Zuurtegraad

Koffiedik heeft een zuurtegraad van ongeveer 5 tot 6. Wat houdt dit nu precies in? 
Water is ph neutraal, pH7. Dit betekent dat de zuren en basen elkaar opheffen. Alles wat lager is dan 7 noemen we zuur. Alles wat hoger is dan 7 noemen we basisch oftewel alkalisch. pH loopt van 0 (heel zuur) tot 14 (heel basisch). Heeft het pH waarde 7? Dan is het neutraal. Koffieresidu zit dus met zijn 5 tot 6 aan de zurige kant.

 

4. Houden jouw planten niet van een zure grond?

Dan kan het zijn dat de koffiedik wat te zuur is voor jouw planten. Meng het koffieprut dan met een beetje tuinkalk, hierdoor haal je de zuurgraad naar beneden en is het toch geschikt als rijke voeding voor jouw planten. In plaats van tuinkalk kun je hier ook eierschillen voor gebruiken, deze zitten ook vol kalk.

 

5. Maak zelf plantenvoeding

Maakt eens zelf plantenvoeding! Dit doe je heel makkelijk door een koffie kopje vol koffiedik in een kleine emmer water te laten weken. Laat dit eens minimaal een dag staan in een niet al te warme ruimte, hierdoor kan het goed intrekken. Giet vervolgens het vocht in een plantengieter en geef dit aan je kamerplanten. De overige koffiedrab uit je emmer kun je weggooien of in je tuin strooien. Wees wel voorzichtig met planten die minder goed zuren kunnen verdragen.


6. Bestrijden van schimmelziektes

Volgens onderzoekers kan koffiedik helpen om schimmelziektes in je planten te voorkomen, denk aan fusarium, pythium, sclerotinia. Planten zoals paprika, tomaat en aubergine zijn vatbaar voor deze schimmelziektes en kunnen zeker als bescherming wat koffieprut gebruiken.


7. Compost en wormen

Koffiedik helpt het proces van composteren, wat erg fijn is. Wormen in jouw compost hoop zijn gek op koffieresidu. Daarnaast zijn wormen in jouw tuin en composthoop onmisbaar om de grond losjes te houden en te mengen, ze vermalen de fijne gronddeeltjes, hierdoor zijn de mineralen in jouw grond beter beschikbaar voor planten en kunnen ze beter wortelen. Gooi geen koffiepads in je compost, koffiefilters met koffiedik kan wel.

 

8. Dieren

Inmiddels weten we allemaal dat katten, (naakt)slakken en mieren niet van koffieprut houden. Strooi het daarom lekker om de planten heen, zodat deze dieren minder snel bij jouw mooie planten kunnen komen. Het is in dit geval wel heel belangrijk dat je het regelmatig blijft strooien, bijvoorbeeld elke week, afhankelijk wat voor jouw het beste resultaat geeft.

 

9. Hoe kom je aan meer koffiedik?

Drink jij weinig koffie maar wil je wel graag veel koffieprut gebruiken? Vraag dan of je buren of vrienden deze voor je willen bewaren! Gebruik het vervolgens wel meteen, als het te lang staat dan gaat het schimmelen ;-)

Heb jij na het lezen van deze blog zelf een leuke (koffie/ tuin) tip voor ons? dan zou ik het super leuk vinden als je het ons laat weten!