"https:\/\/cdn.webshopapp.com\/shops\/352007\/themes\/182834\/v\/2034349\/assets\/author1.jpg?20231024114539"

Wat is het verschil tussen citroenzuur en melkzuur?

15 Augustus 2023
Wat is het verschil tussen citroenzuur en melkzuur?
Dirk Jan
Dirk Jan
Eigenaar

Wat is het verschil tussen de Eccellente snelontkalker citroenzuur (rood etiket) en de Eccellente snelontkalker melkzuur (groen etiket)?

Zowel melkzuur als citroenzuur zijn biologische ontkalkers die zeer geschikt zijn om een koffiemachine of andere apparatuur mee te ontkalken. Het zijn niet agressieve ontkalkers welke enkel de kalk opnemen en verder geen nadelige effecten voor de machines hebben. Ze kunnen daardoor beide zonder enige zorg gebruikt worden en zullen de machine beter laten functioneren, de koffie beter laten smaken en de levensduur van de machine verlengen!

Waarom bevelen sommige fabrikanten dan melkzuur aan terwijl andere citroenzuur aanraden?

Voorheen adviseerden vrijwel alle fabrikanten een ontkalker op basis van citroenzuur. De reden hiervoor is simpel: het lost de kalk iets beter op en hierdoor is er dus minder werkzame stof nodig voor een flesje ontkalker. Daarnaast zijn de grondstoffen voor citroenzuur goedkoper in aanschaf. We denken dus dat dat voornamelijk een keuze is geweest van de toeleveranciers welke dit product goedkoper konden leveren dan een melkzuur. Tegenwoordig stappen fabrikanten over van een citroenzuur op een melkzuur. Puur het feit dat ze voor dezelfde machines eerst een citroenzuur aanbevolen en nu een melkzuur geeft al aan dat het in essentie niet heel veel uitmaakt. 

Wat raad je mij nu aan te gebruiken?

Ik zou je aanraden om toch het advies van de fabrikant toch te blijven volgen. Delonghi, Nespresso, Philips, Solis, Saeco, Gaggia, kan je het beste met de Eccellente melkzuur ontkalker (groen label) ontkalken. Alle andere merken (zoals Siemens, Bosch, Melitta, Krups, WMF, Miele, Severin) kan je het beste met de Eccellente snelontkalker citroenzuur (rood label) ontkalken.

Kan je me toch nog iets meer vertellen?

Graag zelfs! Hierbij een tabel om de verschillen inzichtelijk te maken:

  Eccellente citroenzuur (rood etiket) Eccellente melkzuur (groen etiket)
Geur geurloos geurloos
Kalkopname +++++ ++++
Warm ontkalken Ja Ja
Koud ontkalken Ja (bijv in waterkoker) Nee
Prijs 2,50 2,95
Mengverhouding 1:7 1:7
Merken   Siemens, Bosch, Melitta, WMF, 
Bravilor, Neff, Gaggenau, Princess,
Tassimo, Severin, Miele, Krups, Francis Francis.
Philips, Saeco, Delonghi,
Nespresso, Gaggia, Senseo Sarista, Senseo.   

 

Kan je het nog ingewikkelder maken?

Oke, hierbij de formules:

De reactie van melkzuur en kalk:

De reactie van citroenzuur en kalk: